Kanker en spijsvertering: De maag
Wat heeft kanker met je spijsvertering te maken? Als ik me 9 jaar geleden had gerealiseerd dat het niet alleen is, wat je op je bord legt maar ook, hoe het wordt verteerd, dan had ik een klein kapitaal minder aan supplementen hoeven uitgeven!
Want waardoor kom je eigenlijk van alles tekort? Het zou niet meer in ons voedsel zitten zeggen sommigen. En dat is deels ook zeker waar. Het menselijk lichaam heeft behalve brandstoffen in de vorm van suikers en vetten, ook eiwitten nodig om weer iets uit op te bouwen of af te breken. Maar dat kan het alleen als er ook co-factoren in het lichaam aanwezig zijn die deze processen mogelijk maken. Deze co-factoren zijn de essentiele voedingsstoffen, die het lichaam niet kan maken. En dus uit het voedsel moet opnemen via de spijsvertering. Dit zijn er minimaal 40 (inclusief water!):
Zonder deze essentiele voedingstoffen loopt er van alles mis in het lichaam en de cellen. Allerlei processen om spieren mee te bouwen of je geheugen op pijl te houden of gewoon voldoende energie hoog te hebben, verlopen niet meer goed zonder deze essentiele voedingsstoffen. Als kanker ook maar iets te maken zou hebben met tekorten in je lichaam, dan moeten we kunnen vinden wat dat zou kunnen zijn.
Wat je op je bord legt en wat je daarvan in je mond stopt, is op zichzelf al een artikel waard. Er zijn een onnoemelijk aantal diëten, die je kunt volgen en je vraagt je soms af, hoe het komt dat eten zo’n wetenschap op zichzelf is geworden? Maar laten we op dit moment gewoon uitgaan van een gezond geachte levensstijl. Met 3 maaltijden per dag, gevarieerd met verse, deels rauwe groenten, fruit, wat vlees, vis en zuivel en bonen, aardappelen, rijst of granen.
Je vraagt je soms af, hoe het komt dat eten zo’n wetenschap op zichzelf is geworden?
Hoe keurig je ook je best doet, ook met dit gezond geachte dieet, kan er van alles misgaan. Vanaf het moment dat je eten in contact komt met je lichaam, via de mond, gaan enzymen al aan de slag met de afbraak. De meeste mensen, weten best dat je je eten goed zou moeten kauwen, maar wie neemt daar tijd voor of heeft daar zin in? Biefstukje toch wat te taai? Slik dat brok vlees gewoon door! Je maag weet er wel raad mee, toch? En anders poep je het wel uit? Of niet dan? Die ontlasting is toch niet voor niks zo dik en compact? Daar zit die biefstuk toch gewoon weer in? Of niet? Even een slokje water erbij, dan spoel ik het lekker weg…
Deze manier van eten heeft je lichaam ongelofelijk veel moeite mee. Dat stuk vlees dat jij net hebt doorgeslikt om ervan af te zijn, zorgt voor gigantische problemen en stress in het lichaam om het weer kwijt te raken… Laten we daarom jouw eten en spijsvertering even volgen, op weg naar de uitgang.
De mond
In de mond hebben we speeksel klieren die enzymen aanmaken voor de afbraak van ons voedsel. Enzymen moet je zien als scharen. Ze knippen allerlei verbindingen op, waardoor kortere ketens van koolstof atomen ontstaan. Elders in het lichaam kunnen enzymen ook van alles weer aan elkaar plakken en ontstaan zo nieuwe bouwstoffen en verbindingen zoals spierweefsel. In de mond is het enzym amylase actief in het breken van lange suiker ketens. En zorgt het goed kauwen ervoor, dat het voedsel wordt gebroken in kleinere stukken, zodat de maag deze beter kan verteren.
Wil je meer weten over de werking van enzymen bekijk dan deze video:
De maag
Met name de collageen verbindingen in eiwitten moeten in de maag gebroken worden, zodat veel kortere ketens (aminozuren) ontstaan. Eiwitten zijn alleen in die vorm bruikbaar voor verdere verwerking. Kan dit in de maag niet plaatsvinden dan zitten de darmen uiteindelijk vol met onverteerde eiwitten, die gaan rotten in je darm en daar de mooie darmflora verstoren. De kwaliteit van het maagzuur is daarom essentieel. Daarbij spelen 2 bestanddelen in de maagsappen een hoofdrol:
- Maagzuur of HCL
- Het enzym Pepsine
Is de PH van de maag te hoog (meer dan 1,5-2) dan blijft het voedsel in je maag zitten en kan niet door gestuurd worden naar de dunne darm. Dit is de bekende ‘steen op je maag’. Dit gebeurt o.a. door het drinken van dranken tijdens de maaltijd die de maagsappen verdunnen. Alle koolzuurhoudende dranken zijn desastreus voor je PH. En brengen deze met enkele punten omhoog. Kangen water met een PH van 8 is wel echt het slechtste wat je voor je spijsvertering kunt doen. Of Natrium bicarbonaat drinken voor of tijdens een maaltijd. En zeker ook gewoon water is niet bevorderlijk. Dit zul je vooral meteen merken (als je weet waar je op moet letten, maar dat weet je nu) wanneer er ook vlees of zuivel in je eten zit. Juist voor deze voedingsstoffen heb je dat zuurder dan zure maagzuur nodig!
Bovendien dood sterk maagzuur alle foute bacteriën, virussen en schimmels die je ziek kunnen maken. Zwak maagzuur zet de poort open voor kolonisatie van je maag met de nare bacterie Heliobacter pylori bijvoorbeeld. En schimmels die niet in je maag worden gedood, kunnen in je darmen de boel gaan overwoekeren. Zwak maagzuur zet de poort open naar kwalen en ziekten!
THUIS TEST: Er is een eenvoudige test, die je zelf kunt doen om te zien of je maagzuur voldoende sterk is. Begin met het eten van een maaltijd en neem na 3 happen een supplement van betain HCL van 650 mg. Als je oprispingen of zuurbranden ervaart, dan heb je voldoende HCL-waarden. Als je juist GEEN branderig gevoel in je bovenbuik ervaart, zou je bij elke maaltijd baat kunnen hebben van een extra HCL supplement.
Als je dan toch een supplement bestelt, neem er dan eentje waar ook pepsine inzit! Ik zelf ben erg tevreden over dit supplement van het merk Solray, het bevat de hoogste dosering pepsin naast de 650 mg betain HCL die er per pil in zit. Als je niet van pillen slikken houdt is het aan te bevelen, juist pillen met de hoogste dosering te nemen!
Wil je meer informatie over andere methoden om je maagzuur te testen klik hier
Sterk maagzuur, hoe maak je dat?
Onderstaande foto laat zien hoe de spijsvertering van een stukje kip er uit zou moeten zien. Er is een combinatie van zoutzuur (HCL) en pepsine (enzyme) voor nodig, die beiden door de maagwand cellen worden geproduceerd. Als een van de twee ontbreekt blijft het voedsel dus onverteerd achter. En gaat uiteindelijk gisten.
Om de spijsvertering volledig te maken zijn twee belangrijke processen nodig.
De maag moet voldoende uitgerekt worden om HCL en pepsine aan te kunnen maken. Door het uitrekken komt gastrine in de bloedbaan. Gastrine is een hormoon, dat de omzetting van pepsinogeen naar zijn actieve vorm, het enzym pepsine, mogelijk maakt. De uitrekking van de maagwand zelf is voldoende om de maagcellen HCL te laten produceren. vanwege autersrecht problemen mag ik het plaatje van de testbuisjes waari je de verteringsverschilllen duidelijk kunt zien, niet tonen. Als je deze link volgt kom je bij het plaatje dat ik je eigenlijk hier al wilde laten zien…https://www.sciencephoto.com/search?search=&q=a5000818&media_type=images
Hier zien we de eerste link opdoemen naar mentale stress. Hormonen worden gestimuleerd door onze waarneming. We moeten in dit geval het eten dus eerst zien, voelen of ruiken. Ons brein interpreteert het dan voor ons en neemt direct vanuit het onderbewuste de juist beslissingen wat nodig is. In dit geval is het rekken van de maagwand de trigger. Maar in de mond is het denken aan lekker voedsel al genoeg, vandaar dat het water je door de mond kan lopen.
Laten we het proces stap voor stap volgen:
Door het gastrine worden de maagwandcellen aangezet voldoende zoutzuur (HCL) aan te maken. Hiervoor moet waterst
of (H+) binden aan een Chlooratoom (CL-). Waterstof wordt overal in de cellen in het lichaam geproduceert, maar het Chloor ion moet uit een reactie vrijkomen. Daarvoor is dus een donor nodig. Dit is waar zout om de hoek komt kijken. Ordinair keukenzout NaCl volstaat uiteraard, maar waarom niet kiezen voor een betere zoutbalans en ga je voor Kalium zout (KCl) in de keuken? Er bestaat een prima zout dat bij de meeste supermarkten gewoon te koop is; LoSalt, wat voor 66% uit Kaliumzout bestaat. Kies de variant met jodium (gele bus) wat meteen goed is voor een luie schildklier. Daar kom ik in een ander artikel nog op terug, evenals het belang van voldoende kalium in je lichaam, voor o.a. de vochthuishouding in je cel.
- Voor de afbraak van eiwitten en in het bijzonder collageen is pepsine nodig. Dit enzym wordt pas actief, wanneer er voedsel in de maag aanwezig is. De inactieve vorm pepsinogeen wordt door de peptische cellen in de maagwand afgescheiden. Hier zijn weer twee factoren bij nodig:
- De stof acetylcholine;
- het zuur (HCL) dat in de maag aanwezig is.
Acetylcholine is een neurotransmitter die door de nervus vagus (tiende hersenzenuw) en door plaatselijke darmzenuwen, wordt afgescheiden. Het stimuleert de peptische cellen direct tot de vorming van pepsinogeen. Een tekort aan acetylcholine leidt tot o.a. Alzheimer. In aanraking met HCL wordt van de precursor pepsinogeen, pepsine gemaakt. Dit enzym samen met voldoende HCL, zorgt voor de afbraak van eiwitten in aminozuren.
Neurotransmitters worden gemaakt uit aminozuren! Te grote eiwitbrokken, gaan ook in de darm gisten en worden nog maar moeilijk omgezet naar de noodzakelijke aminozuren. Je ziet gezondheid en ook zelfs je geestelijke gezondheid, begint wel degelijk in de maag!
- En tot slot worden door dezelfde cellen die HCL aanmaken ook intrinsiek factor Deze stof bindt in de maag het B12 uit het voedsel. Zodat dit onbeschadigd in de dunne darm B12 (cobalamine) kan worden geabsorbeerd. Gewoonlijk is er ongeveer 2 mg cobalamine in voorraad in de lever en nog eens 2 mg op diverse andere plaatsen in het lichaam. Op deze wijze heeft het lichaam voldoende voorraad voor 3 tot 6 jaar wanneer de absorptie van cobalamine plotseling zou stoppen. Dit geeft echter ook meteen aan, hoe ontzettend belangrijk B12 is voor het functioneren van veel processen in ons lichaam!
B12 is een essentieel element in de methylering processen van de cellen. En dit is weer van direct belang op de expressie van het DNA. Bij kankercellen is het DNA zo aangepast dat de cel niet meer dood wil, zich snel vermenigvuldigd, etc. Wanneer we kunnen achterhalen waardoor en wanneer het DNA verandert, kunnen we misschien begrijpen waarom kanker ontstaat.
B12 en de aanpassing van het DNA hebben een duidelijk verband! Hier leg ik dan ook een belangrijke connectie met kanker!
Het beeld zou kunnen ontstaan, dat de maag vooral bezig is met de vertering van dierlijke eiwitten. Dat is deels zeker waar, maar de plantvezels worden wel degelijk al in de maag gebroken op dezelfde manier als de collageen draden in het vlees worden gebroken, door het enzym pepsine. Plant vezels zijn echter zoveel lastiger voor onze spijsvertering dat ze in de darmen pas echt worden verteerd. Voor vegetariërs en in het bijzonder veganisten zou ik dan ook zeker aanraden om elke maaltijd een kopje goede zoute bouillon te nuttigen, waarmee de maagsappen worden aangevuld. En de maag uitzet. Of voldoende troebele appelazijn te gebruiken over de salades en wellicht voor de maaltijd een eetlepel appelazijn op te drinken in een klein glas lauw water. Ook hier zet de maag van uit, wat de reactie om gastrine aan te maken, op gang brengt. Je begrijpt dat dit een compromis is? Azijn is niet zo zuur als je maagzuur, maar toch zuur genoeg om je maagsappen niet drastisch te verhogen. De levende enzymen die in de appelazijn zitten helpen de spijsvertering op verder weg.
Stress en de PH van de maag
Op deze plek in het verhaal, is het onvermijdelijk naar de invloed van stress te kijken, op de vertering in de maag. Want hier komt een groot konijn uit de hoed! Wanneer de bijnieren het stresshormoon adrenaline aanmaken; komt de spijsvertering tot stilstand! Jawel, via de nervus vagus wordt er aan de maag een signaal gegeven om de productie van HCL te staken! Nada, niks meer…
Zit je dus als een stress kip aan tafel, dan verteer je je eten niet! En al die mooie dingen die je in de bio winkel hebt gekocht en de tijd die je aan de bereiding hebt besteed? Het leidt er allemaal niet toe dat jij er wat aan hebt. Dat is niet alleen zonde, het is misschien wel een doodszonde!
Wanneer we dus naar ziekte kijken vanuit tekorten in het lichaam dan doen we er goed aan bij het begin te beginnen en te zorgen dat onze spijsvertering optimaal verloopt! En die begint in de maag.
Komt het proces van zuurvorming, daar al niet goed op gang, en is de PH van het maagzuur te hoog, dan gaat het verderop in de spijsvertering ook mis. Ik wil hier in het kort drie problemen benoemen:
- Een te hoge PH (>2-3) in de maag blokkeert de aanmaak van voldoende Natrium bicarbonaat, wat sterk basisch is, door de alvleesklier. Het maagsap wordt hierdoor onvoldoende geneutraliseerd en dit leidt tot beschadiging van de darmwand. Wat o.a. kan leiden tot een lekkende darm, met allerlei gevolgen zoals reumatische klachten of allergieën.
- Omdat er een zwak signaal vanuit de maag komt, reageert de alvleesklier ook met een verminderde aanmaak van spijsverteringsenzymen. Deze enzymen zijn hard nodig om de eiwitten verder af te breken, maar ook om de koolhydraten en suikers goed te verteren. Vooral mensen die veel rauwkost eten, hebben deze enzymen hard nodig om de vitaminen ook daadwerkelijk uit het voedsel te kunnen halen. Is de consumptie van zouten eveneens laag dan blijft de kwaliteit van het maagzuur te laag.
- Tot slot haakt ook de lever af, wanneer er geen duidelijke lozing vanuit de maag komt. De aanmaak van galzouten verloopt niet optimaal en de vertering van vetten en daarmee de opname van de vet oplosbare vitaminen (A,E, D3 en K2) komt op losse schroeven te staan.
In volgende artikelen zal ik op beide organen en hun rol in de spijsvertering en de vorming van kanker, dieper in gaan.
Wat je uit dit artikel kunt onthouden:
- De maag is zeer gevoelig voor stress! Het stress hormoon adrenaline kan de hele spijsvertering blokkeren. Daarom is het heel belangrijk om je maaltijden in rust te gebruiken!
- Wanneer de PH van de maag niet zuur genoeg is ( tussen 1-2 PH) kunnen eiwitten niet worden afgebroken naar aminozuren en kan het lichaam minder neurotransmitters aanmaken zoals serotonine, waardoor we depressieve klachten krijgen.
- Zonder het eten van voldoende zouten, kan de maag geen zoutzuur aanmaken.
- Een tekort aan vitamine B12 kan ook bij vleeseters verklaard worden, omdat de maag onvoldoende intrinsiek factor aanmaakt. Dit is weer het gevolg van of stress, te weinig zout of te kleine maaltijden.
- B12 speelt een belangrijke rol bij de expressie van het DNA. Met andere woorden de aanpassings mogelijkheden van ons systeem aan veranderende omstandigheden. Een B12 tekort kan vele processen doen vastlopen, hier kan een connectie liggen met kanker.
- Je kunt de spijsvertering verder ondersteunen met een betain HCL supplement, liefst met pepsine erbij. Voor het eten een eetlepel appelazijn nemen helpt ook, maar is een compromis!
- En tot slot; drink geen water of koolzuurhoudende dranken bij je eten!
Laatste berichten
- Kanker een noodoplossing? 19 augustus 2019
- Eet eens vaker orgaanvlees! 18 augustus 2019
- Een hoopvol 2019! 31 december 2018
- B17 a blessing in disguise! 6 september 2018
- Een nieuwe visie op kanker 25 juni 2018