Home » Wat is kanker?

Wat is kanker?

cancer

Is kanker wel jouw vijand?

Ik zal je niet langer in spanning laten zitten. Kanker is in mijn ogen een intelligente oplossing van je lichaam voor een groot regulatieprobleem!

Onder invloed van stress, gaat er werkelijk van alles volledig anders lopen in je lichaam! De triggers daarvoor zijn het stress hormoon cortisol en adrenaline. Cortisol zorgt er onder andere voor dat de lever uit het opgeslagen glycogeen, glucose in het bloed brengt!

Je moet immers snel weg kunnen rennen of vechten en daar is veel energie voor nodig! Kortstondig. 

Door stress blijft de suikerspiegel in je bloed, lange tijd onnatuurlijk hoog!

Doorgaans was de stress reactie voldoende om ons vege lijf te redden, maar door de geschiedenis heen wordt de mens aan steeds meer stressoren blootgesteld en duren onze stress situaties eindeloos!! En wat doet dat ondertussen met je lijf? Het houdt de bloedsuikers constant onnatuurlijk hoog. Omdat de suikers vervolgens helemaal niet worden opgebruikt, verzint het lichaam een andere oplossing! Het gaat suikerverslindende cellen maken die als eerste in de bloedbaan worden gebracht om daar de suikers om te zetten naar melkzuur! Deze kankerstamcellen zijn 15x efficiënter, dan gewone cellen in het omzetten van suiker in melkzuur.

Mijn kankerhypothese luidt dus als volgt:

Zou het niet zo kunnen zijn dat het lichaam kankercellen een hele specifieke taak heeft toebedeelt? En dat het bij een kankercel er helemaal niet omgaat hoe hij zijn energie produceert, maar dat hij vooral veel suikers omzet in melkzuur en dat dat zijn enige taak is? Zoals Adreas Moritz een tumor ooit noemde; een hulporgaan van de lever? En als we kanker proberen te bestrijden, het lichaam gewoon ergens anders weer nieuwe kankercellen maakt?

Tenminste als het onderliggende probleem nog niet is opgelost? Zou het niet zo kunnen zijn dat het lichaam al in een heel vroeg stadium kankercellen maakt uit stamcellen en die in het bloed brengt om daar de overtollige suikers om te zetten naar melkzuur?

Je gaat eerder dood aan een teveel aan suikers in je bloed, dan aan een teveel aan melkzuur.

Zo is kanker misschien al jaren in het bloed aanwezig, voordat er een tumor ontstaat? En dat een tumor pas ontstaat, wanneer er een sterke verslechtering in de situatie optreedt, door excessieve stress en trauma, die de bloedsuikers nog verder omhoog gooien?

Het bloed anders te dik zou worden van al die kankerstamcellen, het hart al lang veel te veel gevaar gaat lopen en het lichaam dan een andere locatie kiest voor een suikerverslinden de fabriek? De gemuteerde stamcellen, die tot dan toe nog free floating in de bloedbaan waren, slaan hun kamp op in het (vet)weefsel, om vervolgens de omliggende cellen te infecteren of muteren om samen een tumor te maken? De meest vruchtbare plaatsen of meest reactieve plaatsen, daarvoor zijn die plekken waar veel stamcellen al aanwezig zijn (borsten bij de vrouw, prostaat bij de man) en zich relatief veel oestrogenen in het vetweefsel bevinden? Oestrogene die de celdeling lekker aanjagen?

Verklaard dat niet ook, waarom er in de kern van een tumor altijd zeer weerbarstige kankerstamcellen actief zijn? Die met bestraling en chemo bijna niet kunnen worden vernietigd?

Voor de MMV heb ik een lezing mogen geven en ter voorbereiding hebben we een interview opgenomen dat ik graag hier met jullie deel.

Maar, wat zijn we eigenwijs…

Het mooie plan van het lichaam om suikers uit het bloed te halen, loopt helaas faliekant mis. We blijven namelijk maar stressen, kijken niet naar onszelf, rennen weg bij onze problemen en we blijven steeds maar suikers, alcohol, pizza’s, brood, rijst en pasta’s eten. En daar zitten nou eenmaal niet zo heel veel gezonde stoffen in. Er zit eigenlijk helemaal niets in, waar we behoefte aan hebben, om gezond te functioneren.

De lever zet melkzuur om in glucose!

Cori cyclus

Melkzuur (lactate) ontstaat in het lichaam door suikerverbranding! En komt vrij door:

 1. suikeroxidatie voor energieopwekking van de normale cellen,
 2. en door suiker fermentatie (15x meer dan de gewone cellen) van kankercellen!

In wat de Cori cyclus wordt genoemd, wordt het melkzuur dat bij oxidatie van suikers ontstaat, door de lever omgezet naar glucose. Bovendien ruimt de lever de andere giftige stoffen die alleen bij suikerverbranding ontstaan, ook op!

Hiervoor zijn de B-vitamines essentieel. Onder invloed van stress verbruikt het centrale zenuwstelsel, veel meer B-vitamines dan normaal. Wanneer de lever geen B-vitamines beschikbaar heeft wordt de mogelijkheid om melkzuur om te zetten naar glucose beperkt of helemaal geblokkeerd. Het bloed van de kanker patiënt wordt zuurder en zuurder! En bevat steeds minder zuurstof! Het zit vol met suikers, melkzuur, ethanol en andere gifstoffen die de lever niet meer kan afbreken!

Dit noemt men ook wel Cachexia. Dit is waar kanker patiënten meestal aan overlijden. Een vreselijk, pijnlijke dood.

Dr. Darren Schmidt is tot nu toe de enige die het verband tussen verzuring (lactic acidosis) en het gebrek aan B-vitamines heeft gelegd. Bekijk zijn video!

Doorbreek de kanker cyclus!

Het lichaam schreeuwt nu om hulp! Maar wij gooien er meer en meer ellende in! Medicijnen, pijnstillers, supplementen, waar de lever nu eigenlijk niets mee mee aan kan. Alles loopt elkaar in de weg!! En de patiënt wordt ondertussen radeloos en produceert aan de lopende band cortisol…Wat de lever aanzet om…SUIKERS in het bloed te brengen!

En wat doet het lichaam? Die nog maar steeds al die suikers krijgt aan geboden? Het enige dat het er tegenover kan stellen: het maakt als een razende kankercellen aan, die de suikers uit het bloed moeten halen! Want je gaat eerder dood aan een teveel aan suikers dan aan een teveel aan melkzuur. Dat is het treurige lot van de kankerpatiënt en zijn behandelend arts, die niet in de gaten hebben hoe de neergaande spiraal moet worden doorbroken…

Als je de logica achter deze stappen begrijpt, dan is de oplossing ook logisch:

 1. B-vitamines aanvullen: De makkelijkste en snelste manier om het lichaam en de lever vooral weer in staat te stellen de melkzuur om te gaan zetten in glucose, is door het te voorzien van de juiste B vitamines en dit kan het beste door het eten van lever!
  Het lichaam moet kunnen beschikken over 24 (!) B-vitamines, waarvan er heel wat, het makkelijkst beschikbaar komen door het eten van eieren, kaas, vis, vlees, zuivel en vooral lever! Van de 24 zijn er 8 essentieel en kunnen dus niet door het lichaam zelf worden gemaakt. Ze kunnen soms wel worden opgeslagen in de lever voor hele lange tijd, zoals B12. De 8 essentiële B-vitamines zijn:

  1. Thiamine (Vitamine B1)
  2. Riboflavine (Vitamine B2)
  3. Nicotinezuur en nicotinamide (Vitamine B3)
  4. Panthotheenzuur (Vitamine B5)
  5. Pyridoxine, pyridoxal, pyridoxamine en hun fosfaatesters (Vitamine B6)
  6. Biotine ook wel Vitamine H genoemd (de naam vitamine B8 wordt nauwelijks meer gebruikt)
  7. Foliumzuur en folaat (de naam vitamine B11 wordt nauwelijks meer gebruikt)
  8. Cobalamine-verbindingen (Vitamine B12)

  De overige B-vitamines die hier worden besproken, worden in de lever gemaakt, als de lever dat kan! We noemen ze semi-essentieel en ze zijn vooral van belang voor de stofwisseling van de cel.

  Wil je perse veganistisch blijven eten, dan raad ik je aan om dan alleen de B vitamines van Standard Process aan te schaffen, die bevatten namelijk ook lever maar dan in pil vorm.

 2. Ketonisch dieet volgen: het lichaam moet resoluut om naar vetverbranding! Er is geen enkele logische reden om nog suikers te eten! Als je kanker hebt, wordt er suiker omgezet in melkzuur door de kankercellen 15x zoveel als een gewone cel! Zou het lichaam nog suikers willen, dan is er ruimschoots melkzuur voorradig om het daar uit te halen! Dus stop onmiddellijk en helemaal met het eten van alle suikers, koolhydraten en alcohol. Lees wat het ketonisch dieet inhoud hier.
 3. De lever moet gereinigd: de lever moet zijn afvalstoffen kwijt! Daarvoor is het verstandig twee of drie dingen erbij te doen:
  1. vasten: door alleen nog te eten tussen 14.00 en 18.00 uur kan je lichaam en lever zich gaan ontdoen van alle ballast wat het al zo lang meesleept!
  2. Maak echt limonade (de enige echte citroen drank die limonade mag heten)! Drink gedurende de dag, een hele biologisch citroen die je hebt vermalen in de blender en aangelengd met 1,5 liter water op. Voeg er nog een theelepel, zeezout, magnesium en natrium bicarbonaat aan toe om je zouten en mineralen aan te vullen. Dit is een weldaad voor je lever en je nieren!
  3. Neem koffie klisma’s. Ikzelf heb het tot nu toe nooit gedaan, wel water klisma’s om de darmen sneller van alle rommel te ontdoen.
 4. Variant op 100% ketonisch: Als je je niet prettig voelt bij het volledig schrappen van je groentesappen, of als je veganistisch bent kun je in de 4 uur dat je eet, je lunch van salade vervangen door twee smoothies; een groene en eentje op basis van wortel en biet, mits je 20 uur verder vast! Maar neem dan voor je avondeten, de eiwitten die je nodig hebt, door dan je eieren, kaas, vlees of vis te eten en voor de veganisten je noten, zaden en cataplex B supplement!

In een volgend artikel ga ik in op het laten doen van goede bloed en urine testen zodat je weet waar je je dieet op moet finetunen. En ik ga het protocol uitschrijven dat je moet volgen om effect te hebben van het ketonische dieet en ook hoe je je voortgang kunt meten.

Natuurlijk ga ik ook nog in op de ontzettend ondermijnende rol van stress op kanker en wat je eraan kunt doen om stress uit je leven te laten verdwijnen!

Hoe stress de vorming van kanker beinvloed beschrijf ik in een aantal vervolg artikelen. Daarvan is het eerste deel nu online.

Deel 1: de spijsvertering, de maag en kanker