Home » Trauma Coaching » Meditatie voor trauma

Meditatie voor trauma

In de loop der jaren heb ik veel ontdekt over trauma verwerking en het grote belang ervan om ziekten in het lichaam op te lossen. Voor ons in het westen zijn we gek genoeg niet goed geïnformeerd over de werking van het brein. Omdat we niet begrijpen hoe het brein met ons zou kunnen samenwerken spreken we het meestal slechts op het cognitieve deel aan. Daarbij gaan we volledig voorbij aan de rol van het onbewuste en onderbewuste.

Gaandeweg ons leven stapelen zich in die delen van ons zijn, reactie patronen op, die lang niet altijd functioneel zijn en er ongemerkt de oorzaak van zijn dat we in een voortdurende staat van alertheid en stress terecht komen.

De hormonen die het lichaam vrij maakt om adequaat op gevaar te reageren, put uiteindelijk ons lichaam uit en maakt de weg vrij voor ziekte. Onze cellen ontberen uiteindelijk de noodzakelijke voedingstoffen en informatie om gezond te kunnen functioneren.

Het wegnemen van deze stress patronen is wat ik zelf als belangrijkste element zie in de genezing. Het is tevens ook het moeilijkste omdat het vereist dat je keihard naar jezelf durft te kijken. En een onvoorwaardelijke committent moet hebben om het leven te willen leven. Is dat niet geval en heb je diep in je hart het leven al opgegeven, dan is het erg moeilijk om de energie te mobiliseren, die de cellen nodig hebben om te herstellen.

Deze uitleg van Nithjananda, vertelt precies uit hoe trauma’s aangepakt moeten worden om het lichaam te kunnen verlaten. Dit is wat bedoelt wordt met loslaten.

 

Het herleven van een trauma, is het proces om opnieuw in contact te komen met de onderdrukte emoties die op het moment van het trauma zijn ontstaan. Nithjananda legt uit dat een trauma eigenlijk een totaal gevoel van machteloosheid is. Door deze te herbeleven, en het hele incident volledig te zien vanuit de ogen van jouzelf op de leeftijd dat het gebeurde, kijk je als het ware als de observer naar jezelf. En kan het lichaam de spanning loslaten, er is immers nu wel iemand bij om de situatie het hoofd te bieden. Namelijk jijzelf. Je bent niet meer alleen en ook niet machteloos als toen het gebeurde.

Gek genoeg is het kennelijk nodig dat dit opruim proces 5x wordt herhalen. In de herhaling zit de heling.  Het lichaam “vergeet” dan het incident.

Veel succes!