Home » Trauma Coaching » EFT voor trauma therapie

EFT voor trauma therapie

Je kunt op internet ontzettend veel informatie vinden over EFT (Emotional Freedom Technique). De bedenker van deze verkorte versie van wat ook wel Thought Field Therapy wordt genoemd werd ontwikkeld door Gary Craig. Zijn eigen demonstratie van EFT kun je hier bekijken:

EFT is een hulpmiddel om negatieve emoties, die zich opgeslagen hebben in de vorm van programma’s in ons onderbewustzijn op te lossen. Althans de emoties die eraan kleven en die een stress reactie in het lichaam kunnen geven. Zie het zo: de neo-cortex moet ons helpen om uit de brei van informatie snel de dingen te filteren die voor onze overleving relevant zijn. Het maakt daarvoor verkorte reacties (programma’s), die worden opgeslagen in ons onderbewuste brein. Hebben we ooit iets angstig meegemaakt dan is het zaak om zo’n situatie in de toekomst snel te zien en te herkennen. De meeste van deze angsten worden dan ook in de vroege jeugd geprogrammeerd, wanneer we schrikken van een kat, die naar ons uithaalt met z’n nagels. Maar ook als we van onze fiets vallen en er is ineens niemand om ons overeind te helpen en onze knie te verzorgen die pijn doet, dan kan de straat en de weg voor ons wel eens, heel leeg en eenzaam voelen.

Weinig mensen realiseren zich dat alle emoties die wij kunnen benoemen ooit eens voor de eerst keer moeten zijn ervaren om ze überhaupt te kunnen begrijpen of voelen. Wanneer een jaloezie emotie voor de eerste keer als heel heftig werd ervaren, kan dit een trauma worden omdat ons brein erop gespitst raakt.

Neem bijvoorbeeld het meisje dat uit de grabbelton als laatste mag grabbelen en alle cadeautjes die de andere kinderen gegrabbeld hebben prachtig vindt, maar haar cadeautje, een kleurpotlood, stom, stom, stom vindt. Het kind ervaart misschien voor het eerst echt een gevoel van jaloezie.  Steeds wanneer zich een soortgelijke situatie voor doet, schudt ons brein ons lichaam wakker en creëert een stress reactie. Het hele geval wordt als het ware breed uitgemeten, terwijl de volgende situatie niet half zo erg was als de eerste. Als dit maar lang en vaak genoeg doorgaat, plant dit programma zich in ons onderbewuste en worden we, dat nare mens die om anderen voor te zijn, snel als eerste het lekkerste taartje van de schaal pakt. En niet eens meer weet, dat ze dat elke keer doet. 

Waarom we ons niet kunnen beheersen komen we dan pas achter wanneer we ons bewust worden van de stress die het voor ons lijf veroorzaakt, ingegeven door het voorgeprogrammeerde onderbewuste brein.

Door het bekloppen van verschillende acupunctuur punten en het uitspreken van het probleem, worden linker en rechterhersenhelft samen aan het werk gezet. Hierdoor kan een oude perceptie of emotie overschreven worden met een nieuwe.

Meer informatie over EFT is te vinden op www.emofree.com

EFT gaat als volgt

In de therapie sessie zul je merken dat ik een iets andere weg bewandel met EFT en wat uitgebreider te werk ga, met het uitspreken van teksten. Om zelf met EFT aan de gang te gaan neem ik hier een verkorte handleiding op, zodat je er thuis mee aan de slag kunt.

1. De voorbereiding:
Mediteer of bedenk welke klacht of emotie je last van hebt, zoals bijvoorbeeld pijn, boosheid of verdriet. Wees zo specifiek mogelijk in het benoemen van je klacht. Geef je klacht een cijfer van 0-10. Daarna is het belangrijk dat je jezelf volledig accepteert met je klacht/emotie.

Je kunt hiervoor dEFT basic recipe KC punte volgende positieve affirmatie gebruiken:

Ondanks het feit dat ik (pijn) heb/ (boos) ben op mijn (man), houd ik van mijzelf en accepteer ik mijzelf volledig.

 

Herhaal deze affirmatie 3 keer, terwijl je met je middelvinger en wijsvinger op het KC-punt klopt (zie afbeelding).

 

2. Klopprocedure

Klop ongeveer 5 tot 9 keer op elk van de volgende punten (onderstaande afbeelding) en terwijl je jezelf herinnert aan de klacht door hardop je klacht te herhalen in een nog kortere herinneringszin, bijvoorbeeld “pijn” of “Boos op mijn man”

Basis klopprocedure van EFT

3. Check of de klacht of emotie verdwenen of verminderd is.

Geef je klacht nu opnieuw een cijfer van 0-10. Zijn er nog resterende klachten? Behandel deze dan door opnieuw te beginnen met de positieve affirmatie. Pas deze aan aan de overgebleven klachten.

Ook al heb ik nog steeds een beetje/gedeeltelijk last van boosheid, ik accepteer mezelf volledig.

En herhaal de klopprocedure tot de klacht weg is.