Home » Recepten » Een ketodag

Een ketodag

Een keto dag!

Hoe ziet een gemiddelde keto dag eruit? Wanneer 70% van je voedsel uit vet moet bestaan en 30% uit eiwitten en koolhydraten, wat kun je dan eten?

Het eerst dat je kunt doen om je lijf het beste te gunnen, is vasten! Wanneer je slechts 4 uur per dag eet en de rest van de tijd NIETS eet, ga je automatisch vet verbranden. En dat is wat we noemen ketogeen worden. Je lever gaat de vetten omzetten naar ketonen en brengt deze in het bloed. Je kunt dat meten via je urine met ketostix van Bayer.

Maar laten we de dag eens invullen:

8.00-9.00 uur drink als eerste twee glazen water, direct als je opstaat. Als je moet werken, probeer dan toch zoveel mogelijk rust momenten te nemen! Ga vroeg slapen, zodat je uitgerust bent.

Maak als je tijd hebt, 1,5 liter citroensap (pers, juice of blend een biologisch citroen en leng aan met water tot 1,5 liter) en doe daar een beetje magnesium, zeezout en bicarbonaat bij. Drink dit gedurende de dag leeg.

9.00-9.30 uur ga mediteren, zet een muziekje op of kies een meditatie video op YouTube er zijn heel veel kanalen met mooie begeleide meditaties. Weet je niet hoe je moet mediteren? Kijk hier dan eens naar:

9.30-10.00 uur neem je eerste kop koffie of thee en doe er een grote schep kokosvet doorheen. Je mag ook slagroom of room door je koffie nemen! Geniet er lekker van en neem nog een tweede als je zin hebt! Koffie is niet de grote boosdoener waar iedereen je voor waarschuwd. Het is juist een oppepper voor je hersenen!

10.00-12.00 uur ga iets doen wat je bezig houdt, waar je je aandacht bij moet houden. Ga desnoods een leuke serie op Netflix kijken, maar ga niet aan eten denken…drink tussendoor je citroensap. Je zult zien dat je met het kokosvet in je koffie of thee niet snel honger krijgt.

12.00-13.00 uur als het lukt stel je eten dan nog even verder uit! Liefst tot 14.00 uur. Maar als je net begonnen bent met keto, mag je van mij aan de lunch gaan beginnen! Mijn lunch bestaat vaak uit een salade met gebakken eieren, wat spek, feta of andere kaas en natuurlijk een dressing met veel olijfolie, appelazijn of citroensap of ik maak een budwig papje met kwark, lijnzaadolie, noten en bessen.

Deze lunch at ik bij Andre Hartel in Tremin, toen ik daar in januari was om kennis te maken met het ketogeen dieet! Ik ben dol op eieren al mijn hele leven dus deze lunch is voor mij smullen!

Om je eten zo goed mogelijk te kunnen verteren, raad ik je aan niets, een half uur voor, tijdens en een half uur na het eten, te drinken. Je maagsappen worden door het drinken van water verdund en dat komt de spijsvertering niet te goede! Koolzuurhoudende dranken is al helemaal uit den boze! Het koolzuurgas verlaagt de PH van je maag dramatisch, waardoor je de eiwitten in je voedsel niet kunt afbreken. Met name de omzetting van eiwitten naar aminiozuren heeft hieronder te leiden en dat heeft ernstige gevolgen voor je gevoel van blijheid!! Uit aminozuren maakt je immers neurotransmitters zoals serotenine. Jesse van de Velde schreef er een uitgebreid artikel over serotonine tekort. (Ik zal over de spijsvertering nog een artikel schrijven, klik daarvoor straks hier)

13.00-15.00 uur Neem na de lunch weer even rust, ruim af en ga de natuur in! Maak een wandeling of ga gewoon ergens even op een bankje zitten en kijk om je heen. Doe niks!!! Kijk alleen maar.

Ja, en als je aan het werk moet, hou het hoofd koel en als je gestressed bent, haal 3x diep adem en kijk uit het raam. Loop even weg als het niet anders kan. Maar laat je vooral niet opjutten!

15.00-16.00 uur tijd voor een lekker kopje koffie? En anders thee? Je kunt ook als je een heftige dag hebt nu kiezen voor een smoothie van groene groenten! Afwisselen met wortel en biet smoothies is prima als je wat langer ketogeen bent. In het begin is het aan te raden zoveel mogelijk groene groenten te nemen vanwege de hoge aanwezigheid van kalium! Kalium zorgt voor suikeropslag in de lever en spieren, waar het hoort. Heb je onvoldoende kalium, dan krijg je suikerbehoefte en dat is nou net wat we willen vermijden!! Zorg dat je ook hier voldoende vetten doorheen mengt, MCT 8 olie is hiervoor zeer geschikt!

16.00-17.00 uur Heb je een lastig moment? Je mag bijna gaan koken! Wil je toch iets eten? Neem dan wat noten, pecan, macadamia, walnoten en zelfs pinda’s is geen probleem. Of een blokje kaas en wat dacht je van leverworst en olijven? Het glaasje wijn slaan we over en het biertje ook. Maar dat snapte je natuurlijk al!

Eindelijk! het is bijna 18.00 uur!

18.00-19.00 uur Burger feeding time! We gaan gewoon op tijd aan tafel en wat zet je dan op tafel? Je kunt denken aan curries met veel kokosvet en kokosmelk, met kippedijen. Of je maakt een groente prutje met courgette, aubergines, tomaten en kaas. Of in de aspergetijd, Vlaamse aspergers! Zonder aardappel. Maar wel met veel roomboter en verse peterselie!

Dit gerecht kabeljouw filet met kruidenroomsaus maakte ik kort geleden. Voor de suas gebruikte ik verse peterselie, bieslook en verse lenteui. Verder maak je het bakvet van de vis, die ik in roomboter langzaam had laten smoren, los met room. En giet je op het bord over de vis. Ik heb witlof langzaam gebakken in roomboter en daarbij nog brocollie beetgaar gekookt. Ik kook al mijn groenten in LoSalt! Dit is Kalium zout, verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Peper en zeezout erbij op tafel en zouten naar smaak!

Voor mij en ook mijn man is zo’n maaltijd meer dan voldoende om ons verzadigd te voelen.

Na het eten nog een espresso en we zijn weer helemaal klaar voor de dag!

Comments are closed.